Uit algemeen onderzoek naar zelfroosteren blijkt dat de invoering van deze manier van individueel roosteren in vrijwel alle situaties kan leiden tot significante verbeteringen van de efficiency en betrokkenheid in een organisatie. Er moet daarbij echter wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Om te bepalen welke kritische succesfactoren in úw branche en organisatie een rol spelen is specifiek onderzoek nodig.
Déhora beschikt over een eigen research-afdeling die zich bezig houdt met planningsvraagstukken. Al 27 jaar richten we ons op zaken als de planning van personeel, flexibele arbeid en het verdelen van diensten en roosters. Inmiddels hebben we ook op het gebied van individueel roosteren onze sporen verdiend. Zo heeft Déhora bijvoorbeeld de ZelfroosterScan® ontwikkeld, een aanpak die een organisatie snel inzicht geeft in haar mogelijkheden op dit vlak.
Déhora ZelfroosterScan® – Binnen twee weken resultaat!
Déhora heeft de ZelfroosterScan® ontwikkeld; een aanpak die u snel en eenvoudig inzicht geeft in twee primaire vraagstukken: is zelfroosteren een passende oplossing in uw organisatie, en welke vorm van zelfroosteren of flexibele arbeid past bij uw organisatie. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn:
- Het personeel moet wel iets te kiezen hebben in het rooster;
- Iedereen heeft gelijke kansen (dus niet ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’);
- De groep dient enigszins heterogeen te zijn (verschillende levensfases);
- De medewerkers moeten (vanuit de planning beschouwd) onderling uitwisselbaar zijn;
- Objectief moet duidelijk zijn wie aan de beurt is om een gat in het rooster op te vullen;
- Het personeel moet het zelf ook willen.
Wanneer heeft het personeel voldoende te kiezen?
Zoals gezegd is een zekere keuzevrijheid in de planning noodzakelijk om zelfroosteren succesvol in uw organisatie in te voeren. Er is voldoende keuze als er voldoende massa is, als er arbeidstijdwettelijk keuzes zijn, als privéwensen van medewerkers voldoende verdeeld zijn, als er voldoende informatie is over het werkaanbod (de bezetting) en als er voldoende regelruimte is. Déhora toetst dit in uw organisatie en komt vervolgens met een passend advies (in de vorm van een notitie) over de methodiek die volgens ons optimaal aansluit bij uw specifieke situatie. De notitie besteedt aandacht aan 8 onderdelen.
Op basis van de ZelfroosterScan beschrijft Déhora de mogelijkheden van zelfroosteren voor de organisatie en voorwaarden waar aan moet worden voldaan om voor een succesvolle implementatie en borging.
Onze systematische aanpak van een ZelfroosterScan®
Onze benadering is afgestemd op de specifieke omstandigheden van de opdrachtgever, maar een aantal activiteiten maakt deel uit van de ‘standaard’ aanpak van Déhora. De onderstaande onderdelen zorgen er voor dat alle benodigde informatie wordt verzameld en benut;
- Nadere bestudering CAO-afspraken, contracten, bezettingseisen, vaste wensen, etcetera;
- Interview op management level, eventueel aan-gevuld met een P&O-functionaris;
- Interview operationeel level (planner);
- Interview 2 medewerkers (gezamenlijk);
- Mondelinge terugkoppeling aan operationeel manager.
Binnen twee weken ontvangt u vervolgens van ons een compleet plan van aanpak dat u kan helpen te beslissen óf, en hoe uw organisatie verder wil met zelfroosteren.
In het plan van aanpak zijn de concrete vervolgstappen geschetst die nodig zijn om uw organisatie klaar te maken voor de optimale vorm van zelfroosteren.
Desgewenst kan Déhora u ook bij deze vervolgstappen ondersteunen. We geven onder meer advies, verzorgen opleidingen en leveren software rondom zelfroosteren. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie over zelfroosteren. We maken graag tijd voor u.