Niet alleen voor kenniswerkers
In de meeste branches en markten dwingt de concurrentie organisaties tot het maximaliseren van de arbeidsproductiviteit. Tegelijkertijd bestaat er bij steeds meer werknemers behoefte aan meer flexibiliteit m.b.t. de werkuren – bijvoorbeeld om het werkende leven beter te kunnen combineren met andere aspecten van het bestaan, zoals vrije tijd en (zorg)taken. Het is echter lastig om collectieve afspraken te maken over de balans tussen werk en privé. Doorgaans blijft er behoefte aan maatwerk en incidentele, individuele afspraken per medewerker die de gehele personeelsplanning bijzonder complex kunnen maken. Zelfroosteren stelt werkgevers en werknemers in staat gezamenlijk tot optimale, flexibele roosters te komen.
Veel mensen denken dat flexibel werken alleen is weggelegd voor kenniswerkers, maar dat is een misverstand. Dankzij zelfroosteren kunnen monteurs, beveiligers, chirurgen en zorgmedewerkers nu ook flexibel werken – en datzelfde geldt voor honderden andere beroepen van mensen die nu nog tijd- en plaatsgebonden werken. Dat is goed nieuws, want zelfroosteren sluit goed aan bij een aantal andere thema’s in de economie en de samenleving als geheel; gedeelde verantwoordelijkheid, werk-privé-balans, emancipatie en levensfase-bewust personeelsbeleid. Meer dan genoeg redenen om eens goed na te denken over zelfroosteren!
Is zelfroosteren ook voor uw organisatie de juiste oplossing?
Het begrip ‘het nieuwe werken’ staat al enige tijd volop in de belangstelling om werknemers (vooral kenniswerkers) in staat te stellen altijd en overal (samen) te werken. In lang niet alle gevallen is dit echter een oplossing. Zo zijn een aanzienlijk aantal functies nog gebonden aan bijvoorbeeld een locatie, een dagvenster of de aanwezigheid van zekere collega’s. Voor veel van deze medewerkers is zelfroosteren – soms door de inzet van de juiste software – vaak wél een geschikte oplossing. Dankzij zelfroosteren wordt het voor werknemers heel eenvoudig om zelf hun diensten en roosters in te delen. Hiervoor is vaak wel méér nodig dan slechts de selectie van de beste software.
Om te beginnen vindt er veelal onderzoek plaats om er voor te zorgen dat zo veel mogelijk relevante gegevens beschikbaar zijn. Na deze fase kan een optimaal advies over de implementatie van zelfroosteren worden uitgebracht dat goed aansluit bij uw unieke situatie. Daarnaast verzorgt Déhora desgewenst ook opleidingen en software om de implementatie te optimaliseren. Déhora kan u dus ondersteunen bij alle onderdelen van het proces.