Inmiddels is al behoorlijk veel research gedaan naar de effecten van zelfroosteren op bedrijfsprocessen en de productiviteit in het algemeen. In de praktijk blijkt dat er zowel voor werkgever als werknemer grote voordelen zijn te behalen met de invoering van zelfroosteren.
Enkele voorbeelden van verbeteringen die dankzij zelfroosteren zijn gerealiseerd:
- de productiviteit van een organisatie kan stijgen met 3 tot 8%
- het ziekteverzuim van een afdeling of locatie kan dalen met 10 tot 25%
- het aantal plusuren / meeruren kan dalen met 10 tot 15%
- het wordt een stuk eenvoudiger personeel aan te trekken en te behouden
- de tevredenheid van de meerderheid van de medewerkers stijgt
Daarnaast vergroot zelfroosteren ook de flexibiliteit. Hierdoor kan beter worden omgegaan met demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing en levensfasebewust beleid. Zelfroosteren past dus prima in een trend van groeiende flexibiliteit en flexibilisering, ‘empowerment’ en het boeien en binden van medewerkers. De invoering van zelfroosteren schept ruimte in roosters op zowel korte als lange termijn.
Flexibeler en effectiever werken met zelfroosteren
Bedrijven en organisaties merken dat de markt grilliger wordt. De concurrentie neemt toe, voor internationaal werkende bedrijven maar bijvoorbeeld ook voor zorgaanbieders. Tegelijkertijd volgen sociale en technologische ontwikkelingen elkaar in een steeds hoger tempo op. Van zowel organisaties als medewerkers wordt verwacht dat ze zich steeds blijven aanpassen aan de omstandigheden. Zelfroosteren biedt maatwerk in arbeidstijden en faciliteert flexibel werken.
Door de invoering van zelfroosteren creëert u een “win-win-win situatie”. Mits correct geïmplementeerd, komt zelfroosteren tegemoet aan de wensen van zowel de organisatie zelf, als die van werknemers en klanten. Er zijn dus voldoende sterke argumenten voor de invoering van zelfroosteren – maar deze manier van flexibel werken is niet per definitie geschikt voor iedere organisatie, afdeling, locatie of functie. Op de pagina “Voor wie is zelfroosteren geschikt?” vindt u meer informatie over de eisen die deze vorm van flexibilisering stelt.
Zelfroosteren schept een “win-win-win situatie”
Soms wordt gedacht dat organisaties minder flexibel worden als ze rekening houden met de wensen van medewerkers. Het tegendeel is echter waar; we beschreven al hoe de invoering van zelfroosteren positieve gevolgen heeft voor zowel werkgevers als werknemers. Er is echter nog een derde groep die schreeuwt om flexibiliteit: de klant.
De klant speelt een doorslaggevende rol in de concurrentiestrijd: consumenten willen ook buiten kantooruren hypotheekadvies krijgen, een arts bezoeken, boodschappen doen of een vaatwasser laten repareren. Om het werk gedaan te krijgen, wijken organisaties vaak uit naar dure, ad hoc oplossingen zoals het inhuren van uitzendkrachten of extra inzet van eigen personeel. Zelfroosteren biedt dan vaak een aanzienlijk betere oplossing die veel minder druk op organisaties en werknemers legt.
Winst voor organisaties: flexibeler en efficiënter
De ontwikkelingen vragen om een nieuwe, efficiënte en effectieve manier van organiseren, waarbij een organisatie mee kan ademen met veranderende omgevingsfactoren. Organisaties die gebruikmaken van zelfroosteren, zien een verhoging van de efficiency en flexibiliteit tussen de 3 en 8 procent.
Hoe dat kan?
Bij zelfroosteren is het aantal medewerkers exact afgestemd op het werkaanbod en de vraag van de klant. Door de bezettingseisen per dag, week of roosterperiode vast te stellen, is er minder inhuur nodig van uitzend- of invalkrachten of extra inzet van eigen personeel. En bij een dalend werkaanbod hoeven medewerkers geen duimen te draaien. Zelfroosteren creëert verder een enorme betrokkenheid bij de organisatie. Dat uit zich in factoren als een lager (grijs) ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.
Organisaties die medewerkers zelf hun rooster laten maken, hebben een streepje voor op de arbeidsmarkt. Het is bekend dat flexibele werktijden op maat het in tijden van krapte goed doen bij de sollicitant. Juist de meest gekwalificeerde kandidaten kennen hun waarde en durven de nodige eisen te stellen.
Winst voor medewerkers: minder druk werk-privé
Medewerkers die zelf hun rooster kunnen maken, zijn vaker tevreden over hun werk. Dit komt mede doordat werk en privé beter zijn te combineren. De praktijk heeft aangetoond, dat medewerkers die zijn gewend aan zelfroosteren (de ervaring leert dat dit 9 tot 12 maanden duurt), meestal niet meer van de systematiek af willen. Ze zijn vertrouwd geraakt met de mogelijkheid om werk en privé te combineren en staan bijvoorbeeld minder in de file, hebben minder kinderopvang nodig en werken op tijden die passen bij hun eigen ritme, levensfase en andere activiteiten. Zo zijn er voorbeelden van oudere medewerkers die na invoering van zelfroosteren een volstrekt andere indeling van nachtdiensten maken.
Winst voor klant: betere service op meer tijdstippen
Klanten stellen steeds hogere eisen aan de serviceverlening – zoals bijvoorbeeld ruimere openingstijden. Consumenten willen buiten kantooruren een vraag kunnen stellen aan het energiebedrijf of een mobiel abonnement afsluiten. Zakelijke klanten of bedrijven in de keten zien graag een goede aansluiting op hun eigen processen. Zelfroosteren maakt het mogelijk om personeel op ruimere tijden in te zetten. Als medewerkers zelf hun werktijd kiezen, dan past deze tijd hen over het algemeen beter. De kans dat ze dat uitstralen neemt toe – en de klant waardeert dat.
Meer weten over de kansen die zelfroosteren biedt? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.